Onderhoud houten snijplanken

Een houten snijplank voor het leven!


thepresentperfect-MA71B007-matelier-stokbroodplank-plancheabaguette-populier-03


Laten we beginnen bij het begin: hout is een natuurproduct. Dit betekent dat het prachtig getekend is door moeder natuur. Het betekent ook dat het wat grillige, natuurlijke eigenschappen heeft meegekregen. Een houten snijplank werkt namelijk: het is afhankelijk van vochtigheid en temperatuur waardoor het uitzet en krimpt. Hierdoor kunnen scheuren en kieren ontstaan. Allesbehalve aantrekkelijk dus maar ook bacteriën kunnen zich er gemakkelijk schuilhouden. Iets wat we willen voorkomen.


Een houten snijplank heeft een antibacteriële werking.

Er wordt wel eens gezegd dat houten snijplanken niet hygiënisch zouden zijn. Dit is in werkelijkheid niet waar. Wanneer je in een snijplank snijdt en er ontstaan groeven, dan komen daar bacteriën in. Het ding is dat een groef in een kunststof snijplank zich (deels) om de viezigheid in de groef heen sluit. Dan kun je dus gaan afwassen, maar is de kans reëel dat je niet alles uit de groef wast. Een houten snijplank sluit zich niet om de viezigheid heen maar opent zich juist tijdens het reinigen. Daar kun je dus gewoon alles uit de groef wassen. Daarnaast helpt de tannine in het hout een handje door een groot deel van de bacteriën te doden.

Rechtop drogen!

Wanneer je een houten snijplank gebruikt hebt, kun je hem het best even afspoelen en schoonvegen met een afwasborstel of een doekje. Gebruik van afwasmiddel is niet altijd nodig, maar is na het snijden van rauw vlees, gevogelte of vis wel aan te raden. Zorg ervoor dat je de plank netjes afdroogt, nat wegleggen zorgt ervoor dat het hout toch wil werken. Zet hem na het afdrogen het liefst rechtop. Hierbij is het belangrijk dat de nerf van het hout verticaal staat. Zo verklein je de kans op kromtrekken.

Van de vaatwasser moet een houten snijplank niets hebben. Het is mishandeling. De plank wordt in een vaatwasser heel nat en heet gemaakt, vervolgens laten we hem snel afkoelen en opdrogen. Met lelijke barsten tot gevolg! Dan hebben we het nog niet eens over de chemische producten die in een vaatwasserblokje zit...

Naast het schoonhouden van een houten snijplank, is het ook belangrijk om het hout in topconditie te houden. Als het hout doordrenkt is met olie sluit het zich af en vormt zich als het ware een beschermlaagje. Voor het oliën van een houten snijplank kun je het beste een geur- en smaakloze olie gebruiken. Amandel-, of druivenpitolie zijn hiervoor goede keuzes. Gebruik geen olijfolie omdat dit plakkerig en viezig wordt. Dat wil je natuurlijk niet.

Wanneer je jouw lievelingsplank op deze manier regelmatig van wat aandacht en olie voorziet, blijven onze snijplanken en jij een hele poos blij met elkaar. Een snijplank voor het leven dus ...